De natuur is rijk aan onuitputtelijke bronnen voor onze gezondheid. In dit artikel hebben we 10 natuurlijke essentiële oliën opgesomd en hun voordelen voor ons lichaam beschreven.

Er zijn enorm veel essentiële oliën verkrijgbaar en je vindt ze in de meeste woonwinkels en wellnesswinkels. Maar wist je dat er een enorm verschil is tussen een ‘pure’, natuurlijke synergie van essentiële oliën en een commercieel verkrijgbaar mengsel van essentiële oliën?

Dit lijkt natuurlijk logisch, maar om ervoor te zorgen dat een essentiële olie heilzaam is voor je lichaam, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren.

In dit artikel lichten onze Global Net experts een tipje van de sluier op om je te helpen de juiste keuze te maken!

Hoe kies ik een essentiële olie?

Als een essentiële olie een impact en deugden op de gezondheid moet hebben, moet ze 100% puur zijn. Om het succes van elke etherische olie-essence in aromatherapie te kunnen beoordelen en begrijpen, is er een gestandaardiseerde aanduiding, ook wel chemotype genoemd (vandaar het concept vanchemotype etherische oliën).

Het belang van het afleversysteem

Om ervoor te zorgen dat een synergie van essentiële oliën goed is voor onze gezondheid, is het ook belangrijk om te kijken naar het verspreidingssysteem. Droge en koude verspreiding is noodzakelijk om alle voordelen van de essentiële oliën te behouden.

Er zijn veel essentiële olieverspreiders op de markt, waarvan sommige totaal onacceptabel zijn als het gaat om therapeutische aromatherapie.

Diffusiesystemen die de oliën verhitten en systemen waarbij de etherische olie via nevel of ultrasoon geluid wordt verspreid, zijn de twee belangrijkste dingen die je moet vermijden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van het verspreiden van pure etherische oliën voor medicinale doeleinden is om een positieve invloed te hebben op de gezondheid door deomgevingslucht te zuiveren en bacteriologisch zuiver te maken.

Omdatwater echtereen belangrijke vector is voor de verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen, schimmels en bacteriën, lijkt het duidelijk dat een systeem voor het verspreiden van essentiële oliën door verneveling (een mengsel van water en essentiële oliën) koste wat het kost moet worden vermeden.

Bijvoorbeeld de Hera-lijn verspreidt essentiële oliën door droog te vernevelen, zonder gebruik van water of alcohol. De zuiver voortgestuwde essentiële oliën voorkomen dat ze als microbiële vectoren werken en blijven actief in suspensie in de atmosfeer, zodat er geen natte neerslag op de grond valt, zoals het geval is met water- of ultrasone systemen.

De andere diffusietechnologie die je moet vermijden is het diffusiesysteem waarbij de essentiële oliën worden verhit. Verwarmde etherische oliën geven VOC’s (vluchtige organische stoffen) af, die schadelijk zijn voor de gezondheid en niet gebruikt mogen worden voor medische of curatieve doeleinden, of in huis.

Wat is het chemotype van een etherische olie?

Het chemotype kan worden vergeleken met de identiteitskaart die de verschillende essentiële oliën van dezelfde plantensoort onderscheidt.

Afhankelijk van het chemotype kunnen de medicinale en farmacologische eigenschappen sterk variëren.

Een essentiële olie van tijm (ook bekend als Thymus vulgaris of gewone tijm) heeft bijvoorbeeld verschillende chemotypen:

  • Thymus vulgaris linaloliferum
  • Thymus vulgaris geranioliferum
  • Thymus vulgaris thujanoliferum
  • Thymus vulgaris thymoliferum. Alleen de laatste heeft een zeer krachtige antibacteriële werking.

Het extraheren van het juiste chemotype is het belangrijkste aspect van medicinale aromatherapie. Deze keuze maakt het mogelijk om de actieve biochemische moleculen van een etherische olie te definiëren om in de ontwerpfase het gewenste medische of farmacologische doel te bereiken.

Bij Global Net hebben we 100% natuurlijke producten van het merk Aethera geselecteerd. Ze zijn ontwikkeld in het laboratorium en hechten het grootste belang aan al deze aspecten van chemotypes en zuiverheid bij de productie van hun synergieën.

En omdat het ons doel is om je producten aan te bieden die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn, moet je weten dat de De essentiële oliën van Aethera zijn ook 100% natuurlijk en 100% eerlijk verhandeld, gemaakt in lokale fabrieken van grondstoffen geteeld in pesticidevrije gebieden.

Uitmuntendheid en kwaliteit in professionele essentiële oliën.

Wat zijn de belangrijkste essentiële oliën en wat zijn hun voordelen?

Hier is een lijst van 10 essentiële oliën die te vinden zijn in synergieën van het merk Aethera die te koop zijn in onze Global Net e-shop.

De Mandravasarotra

Mandravasarotra (ook bekend als Saro) is een struik die endemisch is op Madagaskar.

Deze plant staat bekend om zijn aromatische, infectiewerende, antibacteriële, antibiotische, antivirale en cytostatische, immunostimulerende, slijmoplossende, slijmoplossende en helende eigenschappen.

Bovendien fungeren sesquiterpenen als vanilloïde doelwitten en kunnen ze effecten teweegbrengen op apoptose, geheugen, eetlustregulatie en emoties.

Het is giftig voor muggen en weert Aedes aegypti, de verwekker van gele koorts.

Het woord Mandravasarotra betekent letterlijk “de plant die het kwaad op afstand houdt” of fanalamangidy in het Malagasy.

Saro essentiële olie heeft een aromatisch profiel dat lijkt op dat van ravintsara.

De wortels worden gebruikt om hoest, astma en dysenterie te behandelen, en het heeft krachtige eigenschappen voor het behandelen van wonden en abcessen.

Wordt ook gebruikt als een antimalaria, tonicum en antigif.

Een afkooksel van de bladeren wordt gebruikt om het gewicht van kinderen te reguleren, bij moeilijke bevallingen en om de zwakken te beschermen tegen ziekten.

Eucalyptus radiata

De stralende eucalyptus (Eucalyptus radiata) is een boom die groeit op de hoogvlaktes van Australië en in de kustgebieden van Victoria, waar hij tussen de 30 en 50 meter hoog wordt.

Deze soort heeft bladeren die, wanneer ze gemengd worden, een pepermuntgeur afgeven die deel uitmaakt van de eucalyptusfamilie.

Deze eucalyptusfamilie (radiata) wordt in de farmacie het meest gebruikt voor de productie van etherische oliën.

De belangrijkste medicinale eigenschappen komen van de bladeren, die antibacterieel, antikatarraal, licht infectiewerend, antiviraal, decongestivum voor de luchtwegen en het neusslijmvlies, opwekkend, slijmoplossend, immunomodulerend, mucolytisch, verfrissend en stimulerend voor de slijmklieren van de bronchiale en spijsverteringsepithelia zijn.

Grove den

De Pinus sylvestris aiguille (grove den) is lid van de dennenfamilie en komt voor in Europa, Noord-Azië en zelfs in Siberië.

De knoppen en soms de hars worden gebruikt in de vorm van essentiële olie, essence of afkooksel voor hun vochtafdrijvende, balsamico, slijmoplossende en bronchiale antiseptische eigenschappen. Ze worden ook gebruikt om hoestsiropen en zuigtabletten te maken.

Essentiële olie van de grove den is tonisch en hypertensief en wordt al sinds de oudheid (Hippocrates) erkend als behandeling voor aandoeningen van de luchtwegen.

Door droge destillatie wordt de essentiële olie van grove den regelmatig gebruikt om kaalheid tegen te gaan.

Niaouli

Melaleuca quinquenervia (Niaouli), een boom die oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Caledonië komt, wordt ook veel gebruikt in de farmacologie.

Na destillatie leveren de bladeren een “niaouli” essentiële olie op, die soms “gomenol” wordt genoemd. Het kan worden verspreid of gemengd met olie om pijnlijke spieren te masseren. De infusie van de bladeren werd in de Nieuw-Caledonische regio traditioneel gebruikt om kinderen en zieken te wassen en het afkooksel helpt tegen griep.

Tea tree

Melaleuca alternifolia of tea tree moet niet verward worden met de theeplant. De bladeren van deze Australische boom worden gebruikt om essentiële oliën (tea tree olie) te produceren en worden veel gebruikt in de fytotherapie.

De olie die op deze manier geëxtraheerd wordt lijkt erg op Niaouli olie (gomenol olie).

In zuivere vorm heeft deze essentiële olie belangrijke antibacteriële eigenschappen en is ook schimmelwerend, antiviraal, stralingsbeschermend, antiparasitair en ontstekingsremmend.

Het kan worden gebruikt voor de behandeling van orale, KNO-, gynaecologische, urineweg- en huidinfecties en bepaalde parasieten.

Ravintsara

Cinnamomum camphora ct cineole olie, beter bekend als Ravintsara, is afkomstig van een boomsoort die oorspronkelijk uit Madagaskar komt en algemeen bekend staat als kamferboom. Deze snelgroeiende boom produceert een breedspectrum essentiële olie na destillatie van het gebladerte en de jonge twijgen.

Ravintsara essentiële olie is antiseptisch voor de luchtwegen, infectiewerend, opwekkend en energiegevend, gaat stress en angst tegen en helpt tegen slapeloosheid. Het wordt gebruikt om virale infecties, immuundeficiëntie, oor-, neus- en keelproblemen, diepe vermoeidheid, angst en slapeloosheid te behandelen.

Linalool Tijm

Het staat ook bekend als Tijm ct linalol en groeit op de zuidelijke hellingen van het Mediterrane gebergte.

De belangrijkste gezondheidseigenschappen zijn infectiewerend, antiviraal, schimmelwerend, antiparasitair en neurotonisch (stimuleert het centrale zenuwstelsel, de kleine hersenen en de bulbus), waardoor het een uitstekend middel is tegen KNO-infecties en vermoeidheid.

Lavandin bruto

Lavandula grosso is een van de vele lavendelsoorten waaruit de gelijknamige etherische olie (Lavandula grosso) wordt gewonnen.

Deze essentiële olie is een krachtig krampstillend, ontstekingsremmend en spierontspannend middel. Het heeft ook een microbicide werking (doodt microben).

Het wordt vaak gecombineerd met Tea Tree essentiële oliën om huidaandoeningen te behandelen.

Citrus limon schil

Essentiële olie uit citroenschil komt oorspronkelijk uit India, maar wordt ook geteeld in Europa en Californië, en is afkomstig van het extraheren van de olie uit de schil van citroenen.

De essentie die wordt verkregen door koude expressie heeft veel voordelen voor de gezondheid.

Essentiële olie van citroenschil (Citrus limon zeste) heeft antibacteriële, desinfecterende en antivirale eigenschappen, bevat vitamine P-mimetica en bloedverdunnende eigenschappen, is een digestief tonicum, carminatief, aperitief, depuratief en litholytisch.

Het wordt vooral aanbevolen voor de behandeling van orale en huidinfecties.

Rosmarinus officinalis cineool

Essentiële olie van rozemarijn (Rosmarinus officinalis cineole) komt heel eenvoudig van dit kruid dat in de keuken wordt gebruikt.

De essentiële olie ervan heeft een heleboel voordelen voor de gezondheid en wordt voornamelijk gebruikt om je spijsvertering te verbeteren. Het werkt op de spijsvertering en vermindert winderigheid, buikpijn en spijsverteringskrampen. Het kan ook gebruikt worden om reuma, problemen met de bloedsomloop, oorontsteking, sinusitis en bronchitis te behandelen, evenals lichamelijke vermoeidheid, haaruitval en necrotische wonden.

In een notendop

Zoals je je zult hebben gerealiseerd, is aromatherapie veel meer dan alleen een geur.
De lijst met voordelen van essentiële oliën voor medicinale en genezende doeleinden is lang.

Hier volgt een lijst met de belangrijkste factoren bij het kiezen van een essentiële olie en de bijbehorende verstuiver:

  1. Een 100% pure essentiële olie
  2. Een etherische olie waarvan de biochemische samenstelling farmacologisch actief is (goed chemotype)
  3. Een essentiële olie waarvan de traceerbaarheid en productie onberispelijk zijn
  4. Een 100% natuurlijke essentiële olie
  5. Een koud diffusiesysteem, zonder water of ultrageluid.

Ontdek in je zoektocht naar welzijn 100% natuurlijke en 100% pure synergieën van essentiële oliën met het Aethera-assortiment.

Het Hera-line systeem en de verschillende synergieën gebruiken essentiële oliën om je huis te zuiveren , het bacteriologisch zuiver te maken ende levenskwaliteit van je bewoners, klanten of familie teverbeteren.