Wist je dat het mogelijk is om virussen en ziekteverwekkers te bestrijden dankzij nieuwe luchtzuiveringstechnologieën? Er zijn echter een aantal normen en specificaties waar je rekening mee moet houden voordat je een echt effectieve luchtreiniger koopt. Global Net legt uit welke dat zijn.

Wat zijn de belangrijkste Europese en Franse normen voor luchtzuivering?

NF B44-200, de Franse prestatienorm voor micro-organismen en allergenen:

NF B44-200 is een norm voor het meten van de prestaties van luchtzuiveringsapparatuur op het gebied van bacteriën, schimmels, VOC’s (vluchtige organische stoffen) en allergenen. Dit is een van de meest uitgebreide normen om de kwaliteit van een luchtbehandelingskast te garanderen.

EN 16846-1, de Europese norm voor de prestaties van fotokatalytische apparaten:

De Europese norm EN 16846-1 is een norm voor het meten van de prestaties van luchtzuiveringsapparatuur( fotokatalytisch gebruikt in de actieve modus om VOC’s en geuren uit de binnenlucht te verwijderen) op families van chemische producten en hun veiligheid.

ISO 16000-37, de ISO-norm voor binnenluchtkwaliteit.

ISO 16000-37 “Binnenlucht” deel 37 meet de massaconcentratie van deeltjes in de lucht.
Deze norm specificeert meetmethoden en -strategieën voor het bepalen van de massaconcentraties van zwevende deeltjes in de binnenlucht (PM2,5 en PM10).

Deze norm specificeert ook de procedures voor het gebruik van de instrumenten die kunnen worden gebruikt voor het identificeren van emissiepieken, voor het onderzoeken van gebouwen en als onderdeel van de kwaliteitscontrole van de referentiemethode.

EN 1822, de norm voor zeer efficiënte luchtfilters (EPA, HEPA en ULPA)

De norm EN 1822 is van toepassing op luchtfilters met een hoge en zeer hoge efficiëntie en een zeer lage penetratie (EPA, HEPA en ULPA) die worden gebruikt in ventilatie en airconditioning. Deze norm wordt ook gebruikt voor technologische processen zoals cleanroomtechnologie of de farmaceutische industrie.

Deze norm legt een procedure vast voor het bepalen van de efficiëntie met behulp van een methode voor het tellen van deeltjes door middel van een test met een vloeistofaërosol (of als alternatief een vaste aërosol) en maakt het mogelijk om deze filters op een gestandaardiseerde manier te classificeren volgens hun efficiëntie.

ISO 16897, de nieuwe norm voor luchtfiltratie en ventilatie.

Deze ISO 16897 norm definieert de procedures en testen voor luchtclassificatiesystemen. Het vervangt de voormalige EN779 en ASHRAE 52.2 normen. Het is wereldwijd van toepassing en is sinds begin 2017 van kracht.

De ISO 16897 norm biedt een aantal voordelen voor het grote gezondheidscomfort en betreft producenten en kopers van luchtfilterapparatuur.

Wat zijn de verschillende soorten deeltjes in de lucht?

Er zijn 4 soorten deeltjes en ze worden onderverdeeld op basis van hoe ze het ademhalingssysteem binnendringen.

  1. Ultrafijne deeltjes PM0,1 kleiner dan 0,1 µm, ook bekend als nanodeeltjes
  2. Inhaleerbare PM1 deeltjes kleiner dan 1 µm, zoals virussen en uitlaatgassen
  3. PM2.5 fijne deeltjes kleiner dan 2,5 µm, zoals bacteriën, schimmels, pollen en stof
  4. Grote PM10-deeltjes kleiner dan 10 µm, zoals bepaalde pollen en stofdeeltjes

In het volgende diagram worden de verschillende soorten deeltjes en hun invloed op de gezondheid uitgelegd.

PM niveaus gezondheid luchtzuivering

De doeltreffendheid van een luchtfilter en/of luchtzuiveringsapparaat hangt daarom af van zijn vermogen om deze deeltjes en VOC’s te filteren. De WHO en milieuagentschappen over de hele wereld gebruiken deze verschillende classificaties van deeltjestypes ook om de impact en het gevaar van zwevende deeltjes op de gezondheid en het milieu te meten.

Merk op dat een effectief filter een filter is dat is geclassificeerd als PM1, dat ten minste 50% van de fijne inhaleerbare deeltjes (PM1) tegenhoudt. Dit is het geval voor luchtreiniger Shield van JVD, en dat is een van de redenen waarom we ervoor hebben gekozen om het in onze e-shop te verkopen.

Conclusie:

De recente CoviD-19 pandemie heeft ons allemaal bewust gemaakt van de verspreiding van virussen, bacteriën, schimmelsporen en andere biologische verontreinigingen die PM1 binnenkomen.

Om hygiëneproblemen te voorkomen, is het daarom sterk aanbevolen om een luchtfiltersysteem te gebruiken om te voorkomen dat virussen worden overgedragen.

Global Net raadt de Shield luchtreiniger aan, een professionele luchtreinigerHet voldoet aan alle huidige normen voor luchtkwaliteit en is gemaakt in Frankrijk.